truegirl

hétköznapi megpróbáltatások és megoldások

Megbízhatatlan fiatalok

2017. február 24. 17:42 - sz.szilvi.agi

reetings_from_the.jpg

 "A mai fiatalokra nem lehet semmit sem rábízni?"

 

Az elmúlt évek folyamán észrevettem, hogy a mai "pályakezdők" illetve akik még csak néhány éve vannak jelen a munka piacán jelentősen több munkahellyel rendelkeznek már most, mint például a szüleink a mi korunkban.

Sokak szerint ez a mostani generáció megbízhatatlanságáról ad tanúbizonyságot.
Valóban ez lenne az ok? A mai fiatalokra nem lehet semmit sem rábízni?

Kutatások bebizonyították, hogy nem feltétlenül erről van szó, csak a mai pályakezdők már teljesen más értékrendet követnek, mint az előttük munkába álló generációk.
Amíg nagyon sokáig a fő szempont a magas jövedelem volt, már ez teljes mértékben átalakult, a legfőbb szempont már inkább társadalmi beállítottságú, mint anyagi.

Vessünk betekintést, mi alapján választanak a mai fiatalok munkahelyet:

„megbízható cég”

 

Ez mindenki számára mást jelent, viszont a megkérdezettek 80%-a úgy gondolta, hogyha egy cég már több mint 10 éve a pályán van, és nem kellett semmilyen rendszerszerű módosítást végezniük, átalakulniuk vagy tevékenységet módosítaniuk, akkor az számukra már megbízható.

 

„jó munkahelyi légkör”

 

A mai pályakezdőknek vagy „Y2-3” generációsoknak kimondottan fontos a közösségi élet, online és offline egyaránt. Igénylik, hogy a munkatársak ne csak munkatársak, hanem haverok vagy még jobb esetben barátok is legyenek, s számíthassanak rájuk akár a munkaidőn kívül is

.

„pozitív visszacsatolás”

 

Eddig a legtöbb munkahelyen azt figyelhettük meg, hogyha egy adott időszakban nem úgy teljesített valaki, ahogy azt elvárták tőle, akkor szankciókra számíthatott. Mivel ezt el szerette volna kerülni, inkább erején felül teljesített, annak érdekében, hogy a termelés a megfelelő ütemben zajlón, mivel nem akarta elveszíteni a munkáját.  Ez az a módszer, ami az „Y3” generációra már semmilyen hatással sincsen, hiszen ahogy azt már a jellemzőknél megfogalmaztuk, nagyon könnyen változtatnak, ha szükséges.

 

„a cég morális megjelenése”

 

Pályakezdőkkel folytatott beszélgetéseim során kimondottan sok esetben merült fel az a kérdése, hogy a cég milyen társadalmi munkákban vesz részt, illetve milyen segítő tevékenységet vagy tevékenységeket folytat. Sokszor nem is az általuk elvégzendő feladatok érdekelték őket, hanem csak az, hogy egy társadalmilag emocionális vállalatnál dolgozhassanak.

 

„folyamatos tanulási lehetőség”

 

A napjainkban elérhető információ tömeg miatt nem csoda, hogy folyamatosan éhezünk már az újdonságokra. Már azzal fejlődést érünk el, ha reggelente elolvassuk az aktuális híreket (akár szakmán belül-akár szakmán kívül), s már többek vagyunk. Erre a fajta információáramlásra van szükség a cég belső berkei között is, hogy mindenki naprakész lehessen.

 

„előrelépési lehetőség” és „elismerés”

 

Mivel ennek a generációnak hatalmas önbizalma és már kiforrt önképe van, kimondottan fontos számukra az elismerés. Viszont ők már nem elégszenek meg egy szolid kézfogással az irodában, hanem igenis mindenkinek meg akarják mutatni, hogy ők megint tettek egy lépést a céljaik elérése érdekében. Nem véletlen, hogy egyre több cég ruház be különböző negyedéves – féléves - éves kiértékelő partikra, ahol díjazzák a legjobbakat, s bemutatják az előléptetett kollégákat akár visszamenőlegesen is.

 

„család barát munkahely”

 

A mai fiatalok sokkal családcentrikusabbak, mint az őket megelőző generációk. Folyamatosan lavíroznak a siker és a család között, törekedve az egyensúlyra. A legtöbben viszont, ha választani kell a karrier és a család között, gondolkodás nélkül a családot választják. Valószínűleg itt az is közre játszik, hogy sokuk esetében valamelyik szülő (aki nagy valószínűséggel az „X” generációhoz tartozik) sokkal több időt töltött a munkájával, mint a családdal. Igaz ezt azért tette, hogy „mindenük meglegyen”, de ettől függetlenül, a mai fiatalok már nem szeretnék ezt megismételni, és inkább a családot választják, és a nyugalmat keresik. Emiatt kimondottan fontos számukra, hogyha a család valamit eltervez, akkor azt ne kelljen teljesen átalakítani a munka miatt.

 

„otthon a munkahelyen”

 

Ez az a pont, amit nem csak szó szerint, de átvitt értelemben is elő kell teremtenünk. Szó szerinti értelmezésben, valóban ki kell alakítanunk a munkahelyen belül egy olyan részt vagy szobát, ahol kicsit meg tudnak pihenni munkavállalóink, hogy újult erővel láthassanak munkának.
De nézzük meg mit is ez jelent átvitt értelemben!
Az „Y3” generáció esetében bevezetésre került egy új kifejezés, amit csak „mama-hotel”-nek hívnak. Ez nem fejez ki mást, mint hogy a szülői ház érzetét kell megteremtenünk a munkahelyen is. Erre a csoportra ugyanis jellemző, hogy sikert szeretnének elérni a lehető legkisebb felelősség vállalásával.
Vágynak az elismerésre, de mellette szükségük van egy biztonsági hálóra, ami által nem vallhatnak kudarcot. Ebből következik, hogy nehezen viselik a kudarcot, vagy sok esetben egyáltalán nem tudják kezelni.
Ami még fontosabb, hogy mivel hatalmas közösségi életet élnek online-és offline egyaránt, sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy nyíltan élik életüket, sokszor sérelmeikkel, problémáikkal is kell foglalkoznunk. Nem csak a munkával kapcsolatos problémáikban vagy akadályaikban kell nekik segítséget nyújtanunk, hanem a magánéletben is, vagy legalábbis ezzel kapcsolatosan jó hallgatóságnak kell lennünk, hogyha egy kiegyensúlyozott munkatársat szeretnénk.

 

„magas jövedelem”

 

Ahhoz képest, hogy a felmérések kimutatták ennek a pontnak az elhanyagolhatóságát a munkavállalás szempontjából, nagyon határozott elképzelésük van a pályakezdőknek a jövedelmüket illetően.
Mindenféleképpen az átlagbér főlőtt szeretnének keresni, attól függetlenül, hogy mennyi addig szerzett szakmai tapasztalatuk van az adott irányzatban, ahol el szeretnének helyezkedni. E mellett már kimondottan elvárás részükről kiegészítésként, hogy saját computerük és telefonjuk legyen, sőt legtöbbjüknél saját rendelkezésre bocsájtott autót is elvárnak, természetesen a cég által finanszírozva.

Ők az első olyan generáció, akikbe már bele lett nevelve, hogy igen ez nekik jár. Ők azok, akik mindig mindenkitől azt hallották, hogy igen ők mindenre képesek, és mindent el tudnak érni, ha akarnak. A probléma csak az, hogy legtöbbjüknél senki sem mutatta meg a hogyant, és csak azzal tudtak azonosulni, hogy azért mert ők vannak/ léteznek, nekik mintha születési előjoguk lenne az előbb felsoroltakra.

Ezekből a pontokból is kiderül, hogy manapság nem biztos, hogy megbízhatatlanok, lehetséges az is, hogy az előbb felsoroltak közül a munkaadó nem tud valamit megadni számukra, és ők azonnal továbbállnak!

De valóban a munkaadónak kell mindent megadnia?
Tényleg mama-hotelt kell csinálnunk a cégünkből?

 

ha tetszett lájkolj és kövess :D

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://truegirl.blog.hu/api/trackback/id/tr8312289773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johny Firpo 2017.02.25. 10:27:17

Jó sok faszságot összehordtál azt már meg kell hagyni. Még hogy saját autó, meg az érzéseikkel való foglalkozás. A világon nincs ilyen, nem hogy itt az É.- Balkánon.

Holle anyó 2017.02.25. 10:29:25

A post nagyon érdekes volt - számomra legalábbis.
A magam részéről (55 éves vagyok) riadtan szemlélem azt a jelenséget, hogy a fiatalok ilyen naiv nyíltsággal élik az életüket online és offline egyaránt. Úgy gondolom, hogy a munkahely és a magánélet ilyen összefonódása kiszolgáltatottá teszi az embert. A fiatalok által használt informatikai eszközök, közösségi oldalak, bankkártyák, megvásárolt autópálya-matricák, gyógyszerreceptek, stb. rengeteg információt gyűjtenek és tárolnak az emberről.
Ezek alapján pontosan nyomon lehet követni, hogy pontosan hol van, honnan hova ment, milyen betegsége van, kit ismer, miről mi a véleménye, milyen az anyagi helyzete, mik a szokásai, mi a telefonszáma, hol lakik, melyik az autója, stb, stb.
Ezzel szemben én kínosan ügyeltem arra, hogy a munkahelyemen ne barátkozzak, ne ismerjék a magántelefonom számát, ne tudják hol lakom valójában és milyen az anyagi helyzetem, milyen a családi életem, nem tartottam pénzt a bankszámlámon, csak hitelkártyát használtam, tehát minden eszközzel védtem a magánszférámat.
A gyerekeimnek is igyekszem elmagyarázni, hogy nem feltétlenül fontos mindent kiteregetni magukról és különösen nem szabad politikai véleményüket kinyilvánítani a neten, mert akár csak egy rosszul megfogalmazott mondattal egy életre elvághatják magukat.

Holle anyó 2017.02.25. 10:32:52

@Johny Firpo: Pedig ez a jövő, így lehet majd Toyota-fiúkat faragni a munkavállalókból.

RHalacska 2017.02.25. 10:47:02

"Vágynak az elismerésre, de mellette szükségük van egy biztonsági hálóra, ami által nem vallhatnak kudarcot. " Na ha ezt megkapja valaki, biztosan nem lesz valóban sikeres. A valódi sikerek mögött rengeteg kísérletezés, kudarc, bukás van. Ha valaki ezt nem éli meg, nem tanul belőle, olyan középszerű lesz, aki nem mert belevágni valami újba, mert lehet, hogy nem sikerül. Dolgoztam ilyen emberekkel, egyszerűen demoralizáló volt, hogy nem tettek semmit, mert hátha nem sikerül. Mama-Hotelt meg nem kell egy cégből csinálni. Egyébként meg kell tanulni, hogy semmi nem jár mert vagyok, hanem megdolgozni érte. Úgy sokkal jobban becsüli az ember amit elért, amije van, és az önértékelésnek is jót tesz, ha valami nem pottyan az ember ölébe, hanem elmondhatja, hogy ő érte el. Lásd lottómilliomosok esete, akik a legtöbb esetben nem tudnak gazdálkodni azzal, ami az ölükbe hullott.

sz.szilvi.agi 2017.02.25. 13:04:31

@RHalacska: a cikk tanulmányok és saját tapasztalatok alapján készült.
Nem azt mondom, hogy jók ezek az elvárások, de sajnos egyre többeknél mutatkoznak.
S lehetséges, hogy sok munkahelyi konfliktusnak (fiatalabb és idősebbek között) pontosan a generációk elvárásai közötti különbségek adják.
Pontosan ezért is gondoltam, hogy megírom

sz.szilvi.agi 2017.02.25. 13:07:38

@Johny Firpo: arról írtam, amit eddig tapasztaltam, illetve különböző tanulmányok eredményei mutattak. Aki kicsit jobban belemerült a generációk közötti különbségekbe, azok szinten látják ezeket a változásokat.
Nem azt mondtam, hogy ezt kell csinálni, csak azt, hogy milyen elvárások vannak jelenleg a kutatások szerint

Prophetic 2017.02.25. 13:12:49

@Holle anyó:

"A fiatalok által használt informatikai eszközök, közösségi oldalak, bankkártyák, megvásárolt autópálya-matricák, gyógyszerreceptek, stb. rengeteg információt gyűjtenek és tárolnak az emberről."

Nem csak a fiatalok vásárolnak ilyeneket. Egy átlagos nyugdíjasnak is van bankkártyája, mobiltelefonja és főleg gyógyszerreceptjei. És meg is találják őket a telemarketingesek, a termékbemutatókat kínáló szórólapok meg a különféle csalók és átverések - magyarul azok, amiknek pont ők a célcsoportjai.

"Ezzel szemben én kínosan ügyeltem arra, hogy a munkahelyemen ne barátkozzak, ne ismerjék a magántelefonom számát, ne tudják hol lakom valójában és milyen az anyagi helyzetem, milyen a családi életem, nem tartottam pénzt a bankszámlámon, csak hitelkártyát használtam, tehát minden eszközzel védtem a magánszférámat."

Mások meg inkább azt választják, hogy van életük, és nem folyamatos paranoiában élnek. Ez egyéni választás kérdése.

"A gyerekeimnek is igyekszem elmagyarázni, hogy nem feltétlenül fontos mindent kiteregetni magukról és különösen nem szabad politikai véleményüket kinyilvánítani a neten, mert akár csak egy rosszul megfogalmazott mondattal egy életre elvághatják magukat."

A gyerekeid már - hacsak nem idősebbek 30-nál - nem a szocializmusban/kommunizmusban nőttek fel, és mivel veled ellentétben valószínűleg nem paranoiásak, nem fogják "egy életre elvágni magukat egy rosszul megfogalmazott mondattal".
Kivéve, ha köztisztviselők, és képesek voltak a főnöküket bejelölni Facebookon. De akkor meg inkább nyilvánítsanak szabadon véleményt - mert többek között erről szól az internet -, ássák el magukat a komcsi káder főnöknél, és keressenek maguknak egy normális munkahelyet.

Ha nincs is mindenhol 100%-os szabadság ad 1) tehetünk érte, hogy a környezetünk jobb legyen ilyen tekintetben ad 2) megválaszthatjuk a környezetünket (barátok, munkahely, vagy akár a város, ország, amiben élünk).

Egyébként én minden "ezek a mai fiatalok" cikket alapból elutasítok, mert 30 vagy akárhány éve még a posztoló generációja volt léha, hanyag, rendszerellenes, reakciós fiatalság, és róluk folyt a fikatenger a médiában.

@RHalacska:

Ez speciel egy normálisabb cikk is lehetett volna, ha elhagyta volna a kattintásvadász mamahoteles baromságot, aminek semmi köze a valósághoz. Persze aki még sosem látott testközelből startup- vagy multicéget, az ezt is bekajálhatja.

RHalacska 2017.02.25. 13:22:52

@sz.szilvi.agi: Alapvető baj, hogy a fiatalabb generációkat úgy nevelték fel, ahogyan. Mindent megkapnak, nem kell erőfeszítés semmihez sem. Lehet ennyi mindennel foglalkozni egy cégnél, de azért azt a gazdasági ökölszabályt ne hagyjuk ki, hogy egy cég azért jött létre, hogy a tulajdonosoknak nyereséget, pénzt termeljen. Akkor fogok foglalkoztatni valakit, ha többet termel a cégnek, mint amennyit visz a cégtől. mindent a dolgozóknak kell megtermelniük, csak ezt a mai munkavállalóknak, és fiataloknak elfelejtik elmondani. mutogatják a starupokat, ahol mindenféle van, mindenfélét lehet csinálni, csak éppen azt a befektetők pénzéből csinálják, és nem elvárás az első időszakban a nyereség. Termelnek is veszteséget rendesen, aztán ha nem lesz meg az eredmény, az egész kócerájt felszámolják. Egy normál cégnél elvárás a nyereséges működés. És félreértés ne essék, szívesen adok mint cégvezető bármit a dolgozóknak, ha megtermelik azt amibe kerül. Ingyen ebéd nincs. Mindent amit egy cég a munkavállalónak ad, azt a munkavállalónak meg kell termelni. A fiatalok (tisztelet a kivételnek) meg ellennének élnék a közösségi életüket, csak ki fog termelni? (Itt a termelés alatt mindenféle a cég érdekében végzett hasznos tevékenységet értek)

sz.szilvi.agi 2017.02.25. 13:29:47

@RHalacska: teljes mértékben egyetértek.
Nem azt fogalmaztam meg, hogy ezt kell csinálni, hanem , hogy az ő elmondásuk szerint, mire van szükségük.
Ez nem egyenlő azzal, hogy nekünk, mint munkaadónak ezeket az elvárásokat teljesítenünk is kell.

Prophetic 2017.02.25. 13:31:13

@sz.szilvi.agi:
"Pontosan ezért is gondoltam, hogy megírom"

Ennek örülünk, jól bemutatod a "mai fiatal" állatfaját, kattintásvadász "mamahoteles" hányadékba csomagolva. Aki már látott a munkahelyen 30 év alatti munkavállalót (netán maga is az), annak ezek trivialitások, aki meg csak megerősítést keres, hogy a fiatalok iránt érzett gyűlöletének tüzét táplálja, annak viszont kiváló tápanyag a cikk.

Kicsit megerőltetve magad, egy körültekintőbb, semlegesebb nézőpontot kínálva a generációs különbségekre, akár egy nyitott, konstruktív párbeszédet is indíthattál volna. De szerintem ez eszedben sem volt.

Érdekes, hogy "a mai fiatalok" nem ömlengenek "a mai idősebbekről", hogy milyen szűk látókörűek, fejlődésre, változásra képtelenek, meghunyászkodóak és megfélemlíthetők a hatalommal szemben. Pedig a sztereotípiák adottak - csak "a mai fiatalok" tudják, hogy a generációs különbségek természetes velejárói a társadalomnak és a történelemnek. (Amíg idősebbek nem lesznek... ;))

----

Egyébként itt van két nagyon jó, az egész internetet bejárt, és milliók által megtekintett anyag annak, aki a sztereotípiák okai mögé szeretne nézni. Jelzem, ezek is általánosítanak, mint minden, a témával foglalkozó cikk - de ez azért van, mert a társadalmi folyamatok mögött változatos egyéni életek állnak, és csak általánosítva (statisztikailag kezelve) lehet őket egyszerűen megragadni.

Szóval tessék fenntartásokkal kezelni őket, de mindenképp elgondolkodtatók.

Why Generation Y Yuppies Are Unhappy
waitbutwhy.com/2013/09/why-generation-y-yuppies-are-unhappy.html

Simon Sinek on Millennials in the Workplace
www.youtube.com/watch?v=hER0Qp6QJNU

Prophetic 2017.02.25. 13:40:00

@RHalacska:
"És félreértés ne essék, szívesen adok mint cégvezető bármit a dolgozóknak, ha megtermelik azt amibe kerül. Ingyen ebéd nincs. Mindent amit egy cég a munkavállalónak ad, azt a munkavállalónak meg kell termelni. A fiatalok (tisztelet a kivételnek) meg ellennének élnék a közösségi életüket, csak ki fog termelni?"

Ezt értjük, tudjuk stb. de te most vagy előítéletes módon simán utálod a fiatalokat (egyéni probléma), vagy munkaerőhiánnyal küzd a céged (üzleti probléma).

Az előbbi magánvélemény, az utóbbi meg a te céged problémája és nem "a fiataloké", akik csak simán inkább keresnek egy jobb munkahelyet, mint amit a te céged kínál.

Az meg, hogy te az egészért a fiatalokat mint embereket hibáztatod, és képes vagy két mondattal a teljes startup ökoszisztéma létjogosultságát lehúzni a vécén (mert te *nyilván* jobban tudod, mint a startupok, a dolgozóik és a befektetőik), sokat elmond a kvalitásaidról és a cégvezetői szemléletedről.

Én se akarnék ezek után nálad dolgozni.

sz.szilvi.agi 2017.02.25. 13:45:42

@Prophetic: úgy gondolom amiről te beszélsz egy röpke fél oldalas blog bejegyzésben nem lehet kifejteni. Viszont nem állt szándékomban több oldalas kis esszét írni a jelenségről, éppen ezért csak általánosságban fogalmaztam mindazt meg, ami fellelhető jelenleg ezen a téren

erkölcsi hulla 2017.02.25. 14:21:34

nye nye nyee jaj ezek a mai fiatalok nye yne nyeee

A cikk, dióhéjban.

Hidd el ahogy anno te is leszartad hogy mit hordtak össze az öregebbek a generációdról, én is leszarom.

A mama hotelért megérdemelsz egy külön 'faszság' díjat, gratula.

"Kutatások bebizonyították, hogy .." - minden objektív cikk így kezdődik, ennyi erővel lehetsz feminista is, azok is így tudnak érvelni. Kutatásokkal is tudom bizonyítani.

"Mivel ezt el szerette volna kerülni, inkább erején felül teljesített, annak érdekében, hogy a termelés a megfelelő ütemben zajlón, mivel nem akarta elveszíteni a munkáját. Ez az a módszer, ami az „Y3” generációra már semmilyen hatással sincsen"
- Azaz, ők nem rettegnek ahogy te, régen? Nem lehet őket becsicskítani? Hogy lesz ezekből jó rabszolga, ha nem hagyják magukat?

"Ahhoz képest, hogy a felmérések kimutatták" - Az én felméréseim mást mutattak ki. :D Istenem..
Helyesen a mondat, úgy hangzana, hogy : "A személyes tapasztalatom alapján..."

„magas jövedelem” - NA Itt szakadt el a vezeték...
Szóval, kedves ügyvezető asszony, ha az elvégzendő munkához szükséges a 'kompjuter', a céges kocsi, és a telefon, akkor az már mamahotel. Ehhez a levezetéshez csak gratulálni tudok.

"Ezekből a pontokból is kiderül, hogy manapság nem biztos, hogy megbízhatatlanok, lehetséges az is, hogy az előbb felsoroltak közül a munkaadó nem tud valamit megadni számukra, és ők azonnal továbbállnak!"
-Jól is teszik, a szar cégektől azonnal el kell menni a picsába, van 100 másik. Az, hogy ez esetben az ügyvezető asszonynak ez nem tetszik, nem releváns.

De valóban a munkaadónak kell mindent megadnia?
-Igen, adj nekik rendes fizut, elismerést, és a munkához szükséges telefont, gépet, autót. Ez a MINIMUM.
Amikre te vágysz azt máshol rabszolgának hívják, és találsz is, hidd el a bevándorló románok, és a közmunkások simán elmennek hozzád dolgozni a töredékéért is.
Értem én hogy a legutolsó bőrt is le akarod húzni a bérrabszolgáidról, de ha nem sikerül, akkor lehet nem az a megoldás hogy elkezdesz mama-hotelezni, és hivatkozni nemlétező kutatásodra.
Hidd el, a legtöbb főninek is nehézséget okoz minél kevesebbet fizetni a rabszolgáknak, aztán a még nehezebb hogy kihozza veszteségesre év végén a céget, hogy lehessen mivel érvelni, miért nem kapnak a gyökerek még karácsonyi 'prémiumot' sem. Persze, igen az a párszáz milás ház az nem a rabszolgák dolga, amit a kihúzott nyereségből és az okosban megoldott számlákból hozott össze.

"Tényleg mama-hotelt kell csinálnunk a cégünkből? "
- Szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik.

Szarvas Norbert 2017.02.25. 14:23:59

@erkölcsi hulla: Te amúgy tényleg ekkora fasz vagy, esetleg csak szar napod volt?

Ha nem érted, hogy miről szól a cikk, akkor fogod az egótól duzzadó pompolódat és elmész egy generációkutatóhoz, hátha neki sikerül megértetnie veled, hogy például ez a cikk miről szól...

De dícséretes, hogy legalább próbálkozol...

Jakab.gipsz 2017.02.25. 14:29:33

Uncsi sablonok és sztereotípiák, közhelyes gyűjteménye, vacak libsi duma, a jobb élet reményéről.

RHalacska 2017.02.25. 14:36:24

@Prophetic: Utálja a fiatalokat a fene! Van olyan nagyon fiatal kollégám, aki már az első héten megcsillantotta, hogy akar és tud dolgozni, ezek után mindent megkap, hogy tudjon dolgozni. Mehet iskolába munkaidőben, foglalkozhat az iskolai feladataival munkaidőben, mert minden megvan ami feladatot kap, sőt előre gondolkodva időnként bejelent ezt azt, hogy megoldotta. Csak ő azon kevesek közé tartozik, aki tudta, hogy az iskolából kijövet, 0 tapasztalattal, előbb bele kell rázódni a való életbe, és utána lehetnek elvárások.

Akiket nem kedvelek, azok azok, akik dolgozni nem akarnak, de fizetés és egyéb elvárásik vannak, legyenek bármilyen korúak. Akik nem tesznek a kollektíváért, hanem csak kivesznek.

Egyébként hol húztam le a startupokat? Csak éppen a cégek nagy többsége nem startup, nem termelhet veszteséget, vagy csak rövid ideig, amíg a tartalékai kitartanak.

a startupok jelentősebb része 3-5 éven belül csődbe megy a mostani adatok alapján. Ami nem baj, csak tudni kell, hogy aki ilyen helyre megy, annak könnyen szűnik meg a munkahelye. Egyébként kíváncsi lennék, hogy aki csilli villi helyen dolgozik, annak mennyit kell teljesítenie. Kizárt dolognak tartom, hogy nem kel megtermelnie az iroda bérleti díjat, telefonköltségét, stb-t.

erkölcsi hulla 2017.02.25. 14:41:02

@Szarvas Norbert:
Is-is. De réges rég nem érdekelnek a sértegetések, online blogon ezeknek annyi súlya sincs, mint az agyadnak.

Viszont ha az érvelésembe kötnél bele akkor még talán válaszolok is érdemit, mivel felesleges ez az oda vissza anyázás. Mivel, ezzel a kommenttel ellentétben, nem csak azért írtam hogy trolkodjak.
Kutatások kimutatták.

RHalacska 2017.02.25. 14:51:00

@erkölcsi hulla: "Igen, adj nekik rendes fizut, elismerést, és a munkához szükséges telefont, gépet, autót. Ez a MINIMUM."
Drága! Ha mindezt amit itt írtál megkapja egy dolgozó, akkor elvárható tőle a pontos, határidőt betartó munkavégzés? Hogy amit csinál az jó is legyen?
Nem az a baj, hogy kell a munkájához, akkor kapja meg, hanem az, ha nem kell a munkájához, de elvárja. Mindemellett a munkája elég sok kívánni valót hagy maga után. Meg meg van sértődve, hogy miért a másik kapott dicséretet, meg jutalmat (mert a másik jól dolgozott) ő meg a saját munkája után nem, amit utána javítani kellett másnak.
A kedvencem, amikor egy egy órás ügyintézésre nálunk nem kell szabit kivenni, késik a drága, de a munkaidő vége az neki szent, azt nem lehet átlépni, még akkor sem, ha nincs kész a határidős munka, ami simán készen lehetett volna, ha időben beér, és belehúz.

erkölcsi hulla 2017.02.25. 15:07:38

@RHalacska:

Ha nem kell a munkához, és elvárja, akkor a fejekben vannak a dolgok. Igen elvárhatod ilyenkor a pontos munkavégzést, persze a mindenki hibázhat és hibázik is- tényező figyelembevételével.
Persze ha kurva jól dolgozik és vannak plusz elvárásai, és úgy gondolod hogy ezzel ösztönzöd, neadjisten elismered, kitünteted, akkor miért ne.
Ha meg ilyen link az alkalmazott ahogy leírod, és elbeszélgetés után sem javul, akkor az már az ő hibája.
Mindenkinek vannak rossz napjai persze, de ha már sokadszorra ilyen, akkor ott már az alkalmazott fejében van a hiba.
Viszont még mindig nem hiszem el hogy az összes alkalmazott ilyen stílusban nyomja, max. egy kis részük, de régen is voltak ilyenek, sőt, mindíg.
Kíváncsi lennék, hogy ezek a problémás emberkék átlagosan milyen helyzetből indulnak az életben ha ezt megengedhetik maguknak. A poszter egy férfit rakott ki képre, de szerintem ugyanúgy sőt jobban jellemző ez nőkre. Legjobban egy elkényeztetett fiatal picsát tudok az ilyen leírt viselkedésre elképzelni, kövezzetek meg.

RHalacska 2017.02.25. 15:20:57

@erkölcsi hulla: Ha kurva jól dolgozik, akkor bátran kérhet, és meg is kapja, persze bizonyos keretek között.
Természetesen nem mindenki dolgozik ilyen stílusban, tanúja voltam, amikor az egyik partnerünk alkalmazittai összefogtak, és eltávolítatták az ilyen stílusú dolgozót.Még azon az áron is, hogy helyettesíteni kellett, és ezért nem kapottak plusz pénzt. De vállalták a kollektíva érdekében.
Nálunk férfi volt a linkebb munkatárs, hál istennek nem a jól dolgozónak lett elege, hanem a másik mondott fel. A csapat úgy döntött, hogy egyelőre nem veszünk fel mást a helyére, szóval az elment dolgozó fizetésének egy részét szétdobtam azok között akik helyettesítik. (A másik része kiesett árbevétel pótlására kell, hogy ne legyünk veszteségesek. Ez egyébként a rám eső rész lett volna, én lemondtam róla) És megy túlóra nélkül, viszont mindenki vigyorog, mert jelentős a ideiglenes béremelés, és nem kell állandóan más hibáját javítani. Azt is tudják, hogyha felveszünk valakit, akkor ez megszűnik, de ígéretük szerint akkora simán kitermelik ezt is. Akkor marad az emelés. Miért ne maradjon?
Szóval mindegy hogy fiatal vagy öreg, ha jól dolgozik lehetnek elvárásai, és meg is kapja, ha csak elvárásai vannak, menjen máshova.

sz.szilvi.agi 2017.02.26. 07:42:03

@erkölcsi hulla: sajnos azzal nem tudok mit kezdeni ha értelmezési nehézségekkel küzdesz
Ugyanis nem arról volt szó, hogyha teljesít ne kapjon semmit, hanem általánosságban beszéltem azokról a pontokról fontossági sorrend szerint, hogy mik azok, amik alapján választanak , és ebből az egyik, amikor egy felvételi beszélgetésre ilyen elvárásokkal érkezik valaki függetlenül attól, hogy mi lenne a feladata
Én erről írtam (nem pedig a már munkában teljesített/bizonyított munkatátsakról)
S ne gondold, hogy egy negyven év feletti cégvezető vagyok, mert csalódni fogsz (mert a kommentjeidből arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg így tudsz engem elképzelni )

2017.02.26. 10:47:25

@Johny Firpo: nem azt írta, hogy meg kell adni, hanem csak annyit, hogy úgy képzelik, jár nekik. Értő olvasás!

2017.02.26. 10:49:01

@Holle anyó: te kitől félsz, a gyíkemberektől?

#szájbergyerek# 2017.03.02. 16:26:24

Azt kellene elérni, hogy az egész nap fb-t, yt-t és telefont nyomkodó kis gyökerektől elköszönjenek már a próbaidő alatt. Mégis megtartják őket, aztán abból kerekednek ilyen cikkek, mint ez itt.

Persze, hogy az anyagiakért vállal valaki munkát, már aki válogathat. Ha szerencséje van, akkor szereti is a szakmáját. Nettó hülyeség, hogy az anyagiak nem annyira játszanak szerepet egy munkahely kiválasztásánál. Végső soron pénzből élünk, abból veszünk menő cuccokat, kocsit meg lakást. Utóbbit pl. azért, hogy ne nézzenek már mamahoteles kisfiúnak.

(A mamahotelezésért egyébként is jár a vascső a poszt tolónak, mert a többség nem önszántából választja.)

Egy pályakezdő vágyálma csak a "megbízható cég", mert minden cég összevon, átszervez, kiszervez. Még így könnyebb mondani, hogy a mindenki által ismert multinak dolgozok, mint egy ismeretlen kis vállaltnak.

"a cég morális megjelenése":
Dolgozom, ők pedig megfizetnek (tisztességes cég átutalással). Engem spec. nem érdekelne, hogy pl. támogatja-e a kóbor macskák megmentését de ha egy bullshit-et el kellene sütnöm az interjún, akkor ez lenne az.

"folyamatos tanulási lehetőség":
Mi ezzel a baj? Inkább örülnének a munkaadók, hogy valaki fejleszteni akarja magát.

"jó munkahelyi légkör":
Végül is kollégákkal több időt töltünk, mint a családdal vagy a barátainkkal úgyhogy ez sem tűnik extra elvárásnak. Bár szinte mindenki azt hirdeti magáról, hogy náluk "fiatal, dinamikus csapat" van de ez úgyis csak később derül ki.

"előrelépési lehetőség":
Ezzel megint mi a baj? Legyen valaki gyakornok nyugdíjas koráig?

"elismerés":
Ha jól végzi valaki a dolgát, akkor miért ne. Magától értetődő, ezt így nem is kellene külön megemlíteni.

"otthon a munkahelyen":
A fene sem akar beköltözni a munkahelyre, de ha még asztal meg szék sincs, akkor mit akarnak?

De valóban a munkaadónak kell mindent megadnia?
Nem, csak azt ami a munkához feltétlenül szükséges.
Ha nem kapálni veszik fel, akkor kapát.
Ha az asztal meg szék mellé telefon és számítógép is kell, akkor azt.
Ha elvárás, hogy járja a környéket akkor kocsit és/vagy üzemanyag kártyát.
Nem olyan bonyolult ez.
Miért gondolják, hogy a munkavállaló majd hozott anyagból dolgozik és még ő fizet a munkaadónak?

Tényleg mama-hotelt kell csinálnunk a cégünkből?
Távmunkáról biztosan hallottak már a munkaadók. Akkor maradhat otthon és nem kell a cégből hotelt csinálni. Ha pedig elvárás, hogy ha kell, éjjel-nappal ott legyen, akkor igen.
süti beállítások módosítása